Olejová masáž hlavy

24.09.2013 11:57

Před časem se mi dostala do ruky kniha o masážích a aromaterapii. Při listování touto objemnou knihou jsem narazila na dvojstranu o olejové masáži hlavy. A protože jsem měla ingredience doma, hned jsem ji vyzkoušela. Pokud máte suché vlasy jako já, určitě tento návod oceníte. Ale ani lidé s mastnějšími vlasy si nemusí toto potěšení odepřít, jen přidají jiné esenciální oleje.

Základem je kvalitní rostlinný olej. Podle svých možností a preferencí si můžete vybrat třeba mandlový a avokádový, jako jsem to učinila já. Nebo sáhněte po oleji z jader meruněk, z pupalky nebo po jojobovém oleji.  Podle délky a hustoty vlasů použijte přibližně 2 polévkové lžíce. Do základního oleje pak podle typu vlasů přidejte oleje esenciální. Při jednom použití maximálně tři druhy. Od každého max. 5 kapek. Já jsem si směs chystala v kovové misce, kterou mám na rozpouštění čokolády. Ponořila jsem ji do kastrolku s vařící vodou a nechala zahřát. Do ohřátého oleje sahejte opatrně, abyste se nespálili! Asi bude chtít chvilku zkušenosti jak dlouho nádobu zahřívat. Nemusí to být dlouho. Já jsem teplotu odhadla dobře, takže i na pokožce hlavy olej působil příjemně a nepálil mě.

Tak, jdeme na to.... vlasy umyjte šamponem, osušte ručníkem, aby vám z nich nekapala voda a pročešte. Připravenou směs základních olejů ohřejte, přikápněte esenciální oleje a můžete začít s masáží. Zakloňte hlavu a opatrně nalijte olej z nádobky na hranici vlasů nad čelem. Je fajn, když vám s tím někdo pomůže. Teplotu oleje si předem otestujte. Olej nejprve volně vtírejte zepředu dozadu do vlasů. Přitom nadzdvihujte vlasy na temeni, pokud je máte delší. Pak krouživými pohyby, lehkým tlakem bříšek prstů, začněte masírovat pokožku hlavy. Můžete provádět sami nebo požádat někoho dalšího, je to moc příjemné :-) Každému místu se věnujte nějakou chvíli než přejdete na jiné. Ruce držte po stranách hlavy. Postup je opět zepředu dozadu na temeno a na krk. Pokožka by se měla na lebce uvolnit a lehce se pohybovat. Pokud najdete místo, kde se pohybovat nechce, chvíli se na něj soustřeďte, aby se uvolnila. Na spodině lebeční tlak zesilte a tahejte pokožku směrem k temeni. Je to velmi relaxační. Pak už jen vetřete zbytek oleje do celé délky vlasů, zabalte do ručníku a po 15 minutách umyjte vlasy šamponem. Já jsem použila igelitovou sprchovací čepici. Takovou tu jednorázovou, co se běžně dostane v drogerii. Tím jsem ochránila ručník před zamaštěním a také se na hlavě lépe drží teplo. Pokud si máte kde ručník nahřát, můžete to udělat, teplo podporuje pronikání oleje do vlasů.

Pro suché vlasy můžete použít tyto esenciální oleje: levandule, ylang-ylang, růže, santalové dřevo a pelargonie

Pro normální vlasy můžete použít tyto esenciální oleje: levandule, pelargonie, citronová tráva a rozmarýn

Pro mastné vlasy můžete použít tyto esenciální oleje: eukalypt, bazalka, heřmánek, cypřiš, šalvěj, rozmarýn, citronová tráva a cedrové dřevo

Proti vypadávání vlasů můžete použít tyto esenciální oleje: levandule a rozmarýn

Na suchou a svědivou pokožku můžete použít tyto esenciální oleje: levandule a cedrové dřevo