Levanduli mám všude

28.09.2013 11:17

Jak se přiznávám hned na úvodní straně, miluji levanduli :) A mám ji doslova všude. Levandulové sáčky ve skříni a mezi prádlem jsou asi samozřejmostí. Nejen, že odpuzují šatní moly, ale krásně jemně všechno navoní. Pravda, do skříně s bundami a kabáty jsem těch pytlíčků musela dát víc, aby se ten těžký vzduch trochu odlehčil. A když mám pocit, že už levandule moc nevoní, prostě sáček pomačkám v ruce. Tím se rozlomí buňky s esenciálním olejem a zase krásně voní. Takže než se rozhodnete vyvanulý pytlíček vyhodit, zkuste ho ještě takhle oživit, možná překvapí. Obnovu náplně doporučuji zhruba 1x za rok. Takže pytlíček, zvlášť máte-li nějaký pěkný, není potřeba vyhodit, stačí vyměnit obsah. 

Voňavou dekoraci mám i v ložnici na komodě. Krásný džbán, který jsem kdysi dostala od svého muže, je samozřejmě dekorován namalovanými svazky levandule. Jak pozorné, že? :) A v tom džbánu mám dva, pěkně tlusté, svazky sušené levandule. Když přestaly vonět, a mně bylo líto je vyhodit, začala jsem na ně kapat levandulový esenciální olej. Taková instantní aromaterapie pro sladký spánek. Kromě džbánu mám i několik hrnků dekorovaných levandulí a celý čajový servis, svatební dar. Čas od času prostřu na stůl levandulový ubrus, ale nejraději mám hladké dřevo. A to samozřejmě občas ošetřuji levandulovým voskem na nábytek. Že pak nádherně voní asi nemusím ani psát. 

Levandule má široké využití i v kosmetice, takže používám levandulovou toaletní vodu ze svého obchůdku, na umyvadle máme kostku levandulového mýdla a masírovat se nechávám arganovým masážním olejem, do kterého jsem si přidala několik kapek levandulového esenciálního oleje. Arganový olej je skvělý na moji suchou pokožku a jako základ pro esenciální oleje je vynikající, protože nemá žádnou vůni. Taková masáž je pro mě opravdu relaxační a vlastně aromaterapeutická, protože tělo vstřebává esenciální olej spolu s masážním. Když už jsme u těch olejů, výborný nápad je, přidat si do koupelového oleje několik kapek levandulového esenciálního oleje. V zimě třeba borovici či eukalyptus. Výborně protáhnou dýchací cesty.

Tak mě napadá, že ještě nemám povlečení na postel s levandulí... :)