Lavandin

02.10.2013 08:23

Často se mě lidé ptají, cože to je ten Lavandin. Nejkratší odpovědí může být, že jde o hybrid levandule lékařské a levandule širolisté. Latinský název pak zní Lavandula x intermedia. Svým vzrůstem je větší než levandule lékařská a protože má i více květů, je výnosnější. Od toho se také odvíjí nižší cena esenciálního oleje, oproti levanduli lékařské. Protože jde o hybrid, někdy se více projeví geny levandule lékařské a někdy zase širolisté. Takže nejen vzrůst může být rozdílný, ale i barva květů, která přechází od levandulově modré až k šedivé.

Použití esenciálního oleje z lavandinu je prakticky stejné jako z levandule, ale jisté rozdíly zde jsou. Především v chemickém složení, které má opodstatnění v aromaterapii. Lavandin např. obsahuje více cineolu. Oba esenciální oleje můžete nanášet přímo na pokožku, což s jinými oleji dělat nemůžete! Lavandin snáze prostupuje pokožkou a má výraznější, pichlavější vůni. Takže pokud Vás trápí bolesti kloubů nebo svalů, sáhněte po lavandinu. Stejně tak při příznacích nachlazení a různých zánětech a respiračních potížích. Jednu vlastnost ale lavandin s levandulí lékařskou nesdílí. A to je schopnost léčit spáleniny! Naopak, vyšší obsah kafru může spáleninu ještě více podráždit!

Pokud si chcete koupit esenciální olej, vybírejte pečlivě a z důvěryhodných zdrojů. Nabízí-li obchodník Lavandin, pak si můžete být jisti, že skutečně dostanete Lavandin. Ale pokud kupujete Levanduli, můžete také dostat Lavandin, ovšem za vyšší cenu.